Over mij

Op mijn pad heb ik vele leraren en ontmoetingen gehad; inspirerend, leerzaam en ook confronterend. Ik heb ervan mogen genieten en leren, het gaf me hoop en liet me verlangen en het heeft me ook verward, verbaasd of teleurgesteld. Steeds weer mag ik ontdekken dat iedere ontmoeting een spiegel is. Dat wat me raakt is een les. Dit alles me heeft gebracht waar ik nu sta. Graag deel ik met jou de lessen uit mijn leven.

 

Mijn gezin

Drie liefdevolle mensen die in mij geloven en mij steunen op mijn pad. Mijn meest confronterende spiegels en mijn grootste liefdes. Zij die iedere verandering van dichtbij meemaken en van me blijven houden, hoe veranderlijk ik soms ook ben. Ik voel grote dankbaarheid voor zoveel liefde om mij heen.

NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren)

Via de opleiding NLP kwam ik voor het eerst in aanraking met het pad van bewustwording. Onder begeleiding van Ted Evers mocht ik ontdekken dat ‘de kaart niet het gebied is’, maar dat het slechts het gedeelte van ons leven is dat wij waarnemen en dat wij in staat zijn om steeds een nieuw landschap te creëren in ons bestaan. Twee jaar lang mocht ik mijn patronen en gedrag onderzoeken, om te ontdekken dat er zoiets is als ‘mijn gevoel’, ook al begreep ik op dat moment nog weinig van mijn eigen binnenwereld.

Cursus in Wonderen

De Cursus leerde me nieuwe inhoud te geven aan oude begrippen, waardoor ik los kon komen van beperkende overtuigingen, welke mij belemmerden om mezelf een werkelijk vrij mens te voelen. Bij Juno Welter mocht ik een aantal retraites volgen, waar ik leerde de stilte in mezelf te ontmoeten.

Mijn Burn-Out

Mijn binnenwereld werd voelbaar en dat uitte zich met name in verwarring, een niet meer weten en iets in mij dat een andere kant op wilde bewegen. Als mede-eigenaar van een bedrijf en moeder van twee kinderen met een groot verantwoordelijkheidsgevoel (voor anderen) nam ik geen tijd om hier echt bij stil te staan, daar was in mijn beleving geen tijd voor. En zo werd de intelligentie van mijn lichaam aangesproken, welke mij ging waarschuwen met vermoeidheid, dat uiteindelijk resulteerde in een burn-out, omdat ik de signalen niet ontving. Dat was een harde les. Wel luisterde ik naar het signaal in mij, dat me vertelde dit op een holistische wijze aan te pakken. En zo kwam ik bij studies op het terrein van voeding en vitaliteit.

Vitaliteit

Mijn basiskennis en ervaring over vitaliteit is gefundeeerd op de Oosterse denkwijze. In het Oosten hebben ze altijd al gekeken naar de mens als geheel. Hier leerde ik over yin en yang, hoe alles in het leven altijd op zoek is naar balans en de basisprincipes van hoe dat werkt. Deze drie studiejaren brachten me voor het eerst weer een stukje terug naar mijn oorspronkelijke natuur. Ik mocht leren over de behoeften van ons lichaam in de verschillende seizoenen, over het verband tussen organen en emoties. En hier mocht ik mijn liefde voor koken (her)ontdekken en hoe je met voeding je gezondheid kan sturen en ondersteunen.

De jaren daarna ben ik me steeds blijven verdiepen op het gebied van vitaliteit door o.a. een opleiding vijf elementenleer, Topcoaching bij Sonnevelt, Natuurvoeding bij de Groene Kookacademie en de Post-HBO opleiding Integraal Leefstijl- en Vitaliteitscoach bij Mark Academy. Tijdens deze intensieve opleiding heb ik persoonlijk een reis mogen maken langs alle dimensies van vitaliteit; fysiek, mentaal, emotioneel, spiritueel. En het belang geleerd van het nemen van persoonlijk leiderschap over je eigen gezondheid. Dat is wat ik graag wil doorgeven aan anderen.

 

Yoga

Yoga heeft me geleerd mezelf niet met anderen te vergelijken, naar mijn eigen lichaam te luisteren, mijn grenzen te respecteren en de stilte in mezelf te vinden. Yoga voelt nooit als een moeten, maar altijd als een mogen.

ZoetZoutZijn

Na mijn burn out in 2011 ben ik weer verder gaan werken in het bedrijf dat ik samen met mijn partner runde en er was iets veranderd in mij. Ik voelde dat het tijd werd om te stoppen in dit bedrijf en in 2015 ben ik met ZoetZoutZijn een nieuwe weg ingeslagen. De eerste jaren heb ik vooral willen inspireren op het gebied van voeding en vitaliteit middels kookworkshops, het geven van lezingen en mensen begeleiden in het aanpassen van hun eetpatroon als voedingscoach.  Gevoed door mijn eigen pad en opleidingen werd mijn aanpak integraal en kijk ik samen met de deelnemer naar alle facetten welke betrekking hebben op vitaliteit.

Zijnsoriëntatie

Gedurende 3 jaren heb ik op het pad van Zijnsoriëntatie mogen lopen. Hier mocht ik onder de liefdevolle begeleiding van Ronny van der Kam leren om te rusten met wat er is, ook in dat wat ik liever wil dat er niet is. En hier mocht ik leren ervoor te zorgen dat er in mijn leven zoveel mogelijk gebeurt wat werkelijk goed voor me is. Dat je dit kunt doen door contact te maken met je verlangen en je innerlijke waarheid. Met wat je eigenlijk wilt in je leven. En om afscheid te nemen van dat waarmee je jezelf dwars zit.

Plant Teachers

Mijn meest bijzondere leraren van de laatste jaren zijn de plantteachers geweest. Plantmedicijnen worden al eeuwen gebruikt door de Sjamanen in Zuid-Amerika om contact te maken met het hogere bewustzijn. De plantteachers laten mij ervaren wie ik werkelijk ben en inspireren me om mijn volledige potentieel voluit te leven. Na een aantal jaren zelf te hebben ‘gereisd’ met de plantmedicijnen, mocht ik andere deelnemers gaan begeleiden met bij De Zilverboom en Kybayah. Een prachtig leerzaam pad, waardoor ik steeds over mijzelf mocht leren.

In september 2020 reisde ik met mijn geliefde plantmedicijn Huachuma, ook wel San Pedro genoemd, onder de deskundige begeleiding van Mirjam Papenburg van Ademvuur. In deze reis nodigde de spirit van de Huachuma mij uit om met haar te gaan werken. Diep ontroerd ben ik me gaan voorbereiden op deze taak. Mirjam deelde met mij haar kennis en langzaam mocht ik me voorbereiden op dit werk, wat nu vorm heeft gekregen in mijn eigen ceremonies bij Voluit-Leven.

 

Dans en lichaamswerk

Als kind al draaide ik mijn zelfbedachte pirouettes op mijn kamer. Intuïtief wist ik dat dansen met mezelf een manier was om de beweging naar binnen te maken, mezelf te voelen en te helen.  Inmiddels heb ik mooie vormen van dansen en lichaamswerk mogen ontdekken o.a. via Heartdancing en Helende Intimiteit bij Bert Kwakernaak en Paulien Geerts, waardoor ik steeds zuiverder met mezelf kan verbinden en vanuit daar de verbinding met de ander kan maken. Bij Erica Nap van Murali mocht ik via  dans, stembevrijding en geweldloze communicatie leren hoe ik tot vrije zelfexpressie kan komen. En zo stroomt de dans in de vorm van een meditatie ook langzaam mijn eigen werk binnen.

Adem

En als laatste, maar eigenlijk als eerste…. mijn adem. Waarmee ik, dankzij de liefdevolle begeleiding van Stephen Monné, steeds beter mocht leren samenwerken en sessies verbonden ademen heb leren geven.

Op dit moment volg ik de opleiding tot ademtrainer voor de methode Beter Ademen bij Marleen van den Hout. Een zachte en ook krachtige ademmethode, welke zeer transformerend werkt en zorgt voor blijvende verandering in je leven.

Mijn adem, die me op ieder moment laat voelen waar ik sta, hoe ik leef, waar mijn angsten zitten en waar mijn verlangen stroomt. Via het pad van de adem hoop ik jou te ontmoeten en je te begeleiden op weg naar je vrijheid en vitaliteit.

Graag loop ik een stukje mee op jouw pad, zodat ook jij steeds meer thuis kunt komen in jezelf en werkelijk vrij kunt leven.