Dank, allereerst, voor de mooie ceremonie. Ze reikt enorm diep, en ik ben dankbaar voor het veld dat de grootvaderplant opent. Wat een rijkdom… wat een vreugde.
Wat me bijzonder geraakt heeft, is de prachtige wijze waarop Gerard mij begeleid heeft in het verkennen van de kracht van man-zijn. De broederschap, de initiatie, de pure enorme kracht van mannelijke creatie die in staat is hemels te creëren maar ook de hel te openen. Het toelaten van andere mannen – waar ik, maar vele mannen met mij, zo belemmerd in zijn – om te leiden, samen op te lopen. Het plezier daarin. Het aanvaarden van de kracht van mijn voorvaders, de kracht van mijn vader, en ook zijn onvermogen en angst mijn kracht te omarmen. En het omhelzen, in volle liefde, van mijn vader, voor wat hij daarin met volle overgave heeft gebracht, en wat ik niet omarmd heb.”

Frans Jorna